Vasile Pavliuc - fondatorul Catedrei de oncologie - 100 de ani de la naștere
- 923 views
Astăzi marcăm un centenar de la nașterea profesorului universitar Vasile Pavliuc, dr. hab. șt. med. - fondatorul și primul șef al Catedrei de oncologie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), chirurg generalist și pedagog de vocație, Medic Emerit.
Vasile Pavliuc s-a născut la 23 februarie 1921, în satul Solomenka, regiunea Stavropol, Federația Rusă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost grav rănit, din această cauză, pe parcursul vieții, a avut nevoie de 50 de intervenții chirurgicale. Acest fapt și l-a determinat să îmbrățișeze profesia de medic. În anul 1945, fiind student în anul I la Institutul de Medicină din Kislovodsk, a fost transferat la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, pe care îl absolvă în 1949. În același an este numit șef al Secției de chirurgie la Spitalul Raional din Baimaclia (actualmente - Cantemir). În 1953 este transferat în calitate de ordinator, în Secția de chirurgie nr. 1 a Spitalului Clinic Republican din orașul Chișinău, din 1958 - medic-chirurg, în perioada 1958-1965 - șef al acestei secții.
În 1965 se încadrează în activitatea pedagogică la Catedra chirurgie generală în postul de asistent, ulterior - de conferențiar. Inițial a lansat Cursul de oncologie pe lângă Catedra de chirurgie spitalicească, apoi, în anul 1975, Vasile Pavliuc a fondat Catedra de oncologie, pe care a condus-o până în 1990.
În 1977 obține titlul științifico-didactic de profesor. Între anii 1990-1992 activează ca profesor la Catedra de hematologie, oncologie și terapie de campanie, iar în perioada 2001-2007 este profesor consultant, contribuind cu profesionalism și responsabilitate la formarea specialiștilor în domeniu.
Pe parcursul activității sale, a efectuat mai multe stagii. Unul dintre ele a fost realizat la Clinica nr. 1 a Institutului de Medicină din orașul Moscova, unde s-a specializat în domeniul chirurgiei toracice în Clinica profesorului Vladimir Negovskii - renumit fiziopatolog, creatorul primului Institut de Cercetare de Reanimatologie Generală din lume (Научно-исследовательский институт общей реаниматологии им. В. А. Неговского ФНКЦ РР). Cunoștințele acumulate în această instituție i-au dat posibilitatea profesorului Pavliuc să implementeze principiul tratamentului stărilor terminale în activitatea Secției de chirurgie. Adeseori întreprinde deplasări în raioanele republicii pentru a consulta pacienți și a acorda ajutor chirurgical calificat. Atitudinea sa responsabilă, grija pentru bolnavi și capacitățile sale profesionale i-au adus autoritate binemeritată în rândul chirurgilor, dar și a populației.
În 1966 susține teza de doctor în științe medicale la tema Стероидная терапия и функциональное состояние печени при хирургическом лечении больных с портальной гипертензией/„Terapia cu steroizi și funcția ficatului în timpul tratamentului chirurgical al pacienților cu hipertensiune portală”, iar în 1974 - cea de doctor habilitat - Влияние спленэктомии и перевязки селезеночной артерий органов анастомозами и аутоиммунную агрессию у больных с циррозом печени/„Influența splenectomiei și ligaturii a. lienalis și autoimunoagresia la bolnavii cu ciroză hepatică”.
Este autor a peste 150 de lucrări științifice și a fost conducător la trei teze de doctor în științe medicale.
În perioada 1970-1982, a fost specialist principal al Ministerului Sănătății în domeniul chirurgiei.
Pentru aportul în dezvoltarea sistemului național de sănătate, i-a fost decernat titlul onorific Medic Emerit al RSSM (în 1966), a fost decorat cu ordinul Drapelul roșu de muncă (1971) și cu insigna Отличник здравоохранения.
Vasile Pavliuc s-a stins din viață la 30 aprilie 2007.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii