Rezistenţa la antibiotice ia amploare
- vizualizări: 46
Rezistenţa microbiană la antibiotice este un fenomen ce ia amploare şi ameninţă starea de sănătate a societăţii atât la nivel naţional, cât şi regional, iar responsabilitatea pentru extindere revine atât medicilor, cât şi fiecărei persoane în particular, care preferă automedicaţia. De această părere sunt participanţii la simpozionul internaţional "Noi germeni cu rezistenţă la medicamente în bolile respiratorii infecţioase", desfăşurat joi, 7 mai, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”.
Rectorul Ion Ababii a menţionat, în cadrul conferinţei, că ţara noastră se confruntă cu această problemă de mai mulţi ani. Republica Moldova este una dintre cele 19 ţări europene în care multe medicamente se prescriu fără reţetă, iar acest fapt nu este corect. “Aici avem o iresponsabilitate a medicilor, iar dacă vorbim despre multidrog rezistenţa tuberculozei, la noi fiecare al 4-lea bolnav este rezistent faţă de antibiotice”, a spus Ion Ababii.
Svetlana Cotelea, viceministrul sănătăţii, a declarat că rezistenţa la preparatele antimicrobiene este unul dintre factorii care determină persistenţa şi chiar emergenţa anumitor infecţii la un nivel foarte înalt. În mare parte, responsabilitatea pentru acest fapt este a medicilor practicieni, care ar trebui să respecte, mai mult, principiile de utilizare raţională a medicamentelor, iar de cealaltă parte, vina o poartă şi persoanele care preferă automedicaţia.
O altă cauză de menţinere şi extindere a fenomenului este că preparatele antimicrobieine sunt frecvent utilizate în industria agroalimentară şi zootehnie ca şi conservanţi.
Directorul Clinicii Boli Infecțioase din cadrul Centrului de Cercetare Borstel din oraşul Lübeck, Germania, Cristoph Lange, prezent la simpozion, a declarat că până în secolul XXI, sistemul imun era capabil să depășească o infecție “acum, însă, suntem pe cale de a pierde aceste arme. Tot mai mulți microbi (viruși, bacterii) devin rezistenți la acești agenți. Este o eră nouă - când rezistența microbiană se produce mai repede decât producerea de medicamente noi”, a spus expertul german.
Simpozionul Internaţional "Noi germeni cu rezistenţă la medicamente în bolile respiratorii infecţioase" a întrunit studenţi, rezidenţi, medici specialişti pulmonologie şi experţi din Germania, Italia şi Portugalia.
[nggallery id=244]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii